اهمیت نصب و راهاندازی ویپ
در چند سال اخیر اهمیت راهاندازی ویپ در سازمانها و شرکتها روزبهروز در حال افزایش بوده است؛ زیرا بسیاری از آنها برای ارتباطات تلفنی خود به منظور خرید و فروش، ارتباط بین شعب و نمایندگیها و… نیازمند یک سیستم تلفنی یکپارچه و بهینه هستند.
سیستم ویپ به دلیل داشتن مزایای متعدد برای مشترکین خود و همچنین رفع مشکلات سانترالها به این نیاز پاسخ داده است و با فراهم کردن زیرساختهای قدرتمند موجب شده تا تماسهای صوتی، تصویری و حتی اطلاعات بدون هیچ محدودیتی رد و بدل شوند؛ همین ویژگی، نقطه عطفی شد است تا بسیاری از مدیران سازمانها و شرکتهای معتبر از راهاندازی ویپ به خوبی استقبال کنند.
مراحل راهاندازی ویپ
همانطور که میدانیم یکی از دغدغههای مهم در سازمانها و شرکتهای بزرگ کاهش هزینههای اضافی از جمله هزینههای ارتباطی با حفظ کیفیت است. به طور قطع میتوان گفت که راهاندازی ویپ یک راه حل بسیار مفید و کاربردی برای رفع این مشکل است. جهت راهاندازی این نوع سیستم پیشرفته توجه به مراحل و روشهای راهاندازی آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
مراحل و روشهای مختلفی جهت نصب ویپ وجود دارد که با توجه به نوع زیرساختهای شبکه شما و همچنین برآورد نیازها از نحوه استفاده از این سرویس انتخاب میشوند. به طور کلی مراحل راهاندازی ویپ شامل دو مرحله اصلی است که در ادامه با هر یک آشنا خواهیم شد:
۱- شناسایی و تقویت زیرساختهای شبکه
در اولین مرحله از راهاندازی ویپ نیاز است که زیرساختهای شبکه شما شناسایی و بررسی شوند و در صورت نیاز تقویت شوند. از آنجایی که ویپ یک سیستم بسیار قدرتمند و یکپارچه است بنابراین پیش از هر چیزی نیاز به یک شبکه پایدار دارد و این پایداری نقش مهمی در کیفیت سیستم ویپ شما دارد.
اگر در حال حاضر در شرکت خود از دستگاههای سانترال جهت ارتباط استفاده میکنید و میخواهید سیستم ویپ را راهاندازی کنید؛ میتوانید دستگاههای تلفن آنالوگ خود را نگه داشته و با کمک مبدلهای ویژهای از سیستم ویپ استفاده کنید.
اگر دستگاه سانترال شما خروجی شبکه نداشته باشد و یا توانایی خرید تلفنهای ویپ را ندارید؛ میتوانید با خرید گیتوی FXS سیگنالهای آنالوگ را به سیگنالهای دیجیتالی تبدیل کرده و سیستم ویپ را راهاندازی کنید.
۲- پیادهسازی یکی از روشهای راهاندازی ویپ
بعد از شناسایی و تقویت زیرساختهای شبکه، نیاز به پیادهسازی یکی از روشهای راهاندازی ویپ است. روشهای مختلفی جهت راهاندازی این سیستم وجود دارد که در ادامه با مهمترین این روشها آشنا خواهیم شد.
روش IP PBX
استفاده از مرکز تماسهای تحت شبکه آماده یکی از سریعترین روشهای ایجاد سیستم ارتباطی ویپ در مجموعههای کوچک و متوسط است که قصد استفاده از امکانات متنوع ویپ را دارند.
سانترالهای تحت شبکه یا IP در گروه تجهیزات سختافزاری مخابراتی قرار دارند که اصطلاحاً به آن IP PBX گفته میشود. با خرید یک دستگاه IP PBX شما دیگر نیازی به سختافزار جداگانه برای ارتباط با سایر سیستمهای ارتباطی ندارید و برحسب مدل انتخابی امکان استفاده از نرمافزار مدیریت سیستم تلفنی، پورتهای FXوFXS و یا حتی E1 در یک سختافزار به شما ارائه میشود.
شاید در مجموع بتوان گفت که راهاندازی و نگهداری IP PBX نسبت به سیستمهای نرمافزاری سادهتر باشد. اما هزینه اولیه، محدودیت در توسعه و همچنین عدم وجود امکانات خاص از عیوب آن است. در این روش اپراتور یا یوزر نهایی میتواند با استفاده تلفنهای ویپ، نرمافزارهای دسکتاپ یا موبایل و حتی تلفنهای آنالوگ سنتی از قابلیتهای IP PBX استفاده نماید
استفاده از نرمافزاری متداول ویپ
استفاده از نرمافزارهای ویپ مثل ایزابل، FreePBX ، ۳CX ، استریسک، الستیکس (منسوخ شده) و … از روشهای متداول راهاندازی سیستم ویپ است. این نرمافزارهای ویژه، تمامی امکانات و قابلیتهای لازم جهت برقراری ارتباطات تلفنی از نوع ویپ را در خود دارند و اکثراً open source و رایگان هستند.
این نرمافزارها را میتوان بر روی انواع سرورهای فیزیکی، مجازی یا حتی سرورهای ابری نصب کرد و با ارتباط مستقیم آنها به شبکه، بهراحتی از سیستم ویپ استفاده کرد.
استفاده از نرمافزار جهت راهاندازی ویپ در سطح کلان و متوسط روشی بسیار مقرون به صرفه است چرا که تنها کافیست نرمافزار تلفنی ویپ را در بر روی سرور خود نصب کرده و سپس تنظیمات لازم را انجام داده و اقدام به ایجاد ارتباطات به وسیله ترانک با سایر زیرساختهای ارتباطی کنید، بعدها بهراحتی قادر خواهید بود آنها را توسعه دهید و حداقل وابستگی را داشته باشید.
در این حالت بر اساس ظرفیت و درخواست مشتری باید برای اتصال خطوط شهری آنالوگ، خطوط دیجیتال مخابراتی مثل E1 و سیمکارتهای موبایل از گیتوی و مبدلهای FXO ،E1 ، GSM استفاده کرد یا تنظیمات نرمافزاری را بدون نیاز به هیچ سختافزاری به انواع سرویسهای سیپ ترانک شهری، بینالمللی یا داخلی ارتباط داد.
در نهایت کاربران استفادهکننده نیز میتوانند به واسطه انواع تلفنهای ویپ نرمافزاری (دسکتاپ یا موبایل) یا سختافزاری مثل تلفنهای محبوب گرنداستریم، یالینک و…. ارتباط صوتی و تصویری داشته باشند.
استفاده از دستگاههای FXS-FXO
یکی دیگر از شیوههای راهاندازی ویپ، استفاده از دستگاههای گیتوی FXS و FXO بدون استفاده از سرور است. در این روش انتقال خطوط آنالوگ از یک نقطه جغرافیایی به منطقهای دیگر صرفاً مدنظر میباشد.
انتخاب گیتوی FXO در مبدأ وFXS برای مقصد با توجه به تعداد خطوط شهری موجود در مبدأ خواهد بود. از این رو دستگاه VOIP Gateway FXO خطوط شهری موجود در مبدأ را بر اساس تعداد پورت مورد نیاز تحویل گرفته و دستگاه VOIP Gateway FXS در مقصد با استفاده از زیرساخت شبکه، خط شهری را برای استفاده نهایی تلفنهای آنالوگ یا سانترال موجود در مقصد تحویل میدهد.
استفاده از ترانک و خطوط سیپ
استفاده از سیپ لاین یا سیپ ترانک بدون نیاز به سرورهای ویپ یکی از روشهای راهاندازی ارزان، فوری و انفرادی ویپ است. این روش بسیار مقرون به صرفه است چرا که تنها کافیست نرمافزار تلفنی ویپ را بر روی کامپیوتر یا موبایل خود نصب کنید و در موارد پراستفاده یک تلفن ویپ یا حتی هدست ویپ تهیه کنید، سپس با تنظیماتی که در اختیار شما قرار داده شده است اقدام به رجیستر کردن ویپ کنید.
در این روش خواهید توانست با پرداخت هزینه اشتراک و شارژ خطوط سیپ از طریق سرویسهای اینترنتی (ISP) مثل آسیاتک، پیشگامان، شاتل، مخابرات و…. از خدمات ویپ استفاده کنید. در این حالت شما صرفاً یک شماره اختصاصی بدون حد مرز جغرافیایی در اختیار دارید و خبری از قابلیتهای ویژه ویپ نیست.
راهاندازی ویپ ترکیبی
روشهای معرفی شده فوق هرکدام به تنهایی در مقاطع مختلف بر اساس نیاز سازمان یا اشخاص کاملاً کاربردی است، حال فرض کنید شما صاحب یک مجموعه بزرگ کسب کار هستید یا اینکه مدیر فناوری اطلاعات یک سازمان کلان هستید و در مجموعه شما انواع سیستمهای ارتباطی با گستردگی زیاد جغرافیایی وجود دارد یا اینکه نیاز دارید ارتباطات جدید و دائم درحال توسعه داشته باشید، در این صورت نگران نباشید!
هرآنچه شما نیاز داشته باشید سیستم ویپ توانایی برآورده کردن خواسته شما را با ترکیب انواع روشها و سیستمها را دارد فقط کافی است از یک متخصص ویپ مشاوره بگیرد تا ساختار ارتباطی شما را طراحی و اجرا کند در ادامه چند مورد از این ترکیبهای پرکاربرد را مثال میزنم:
- ارتباط سانترالهای پاناسونیک آنالوگ یا دیجیتال با سرورهای ویپ نرمافزاری یا سختافزاری
- ارتباط سختافزاری برندهای ویپ با سایر سیستمهای ویپ مثلاً ارتباط ویپ سیسکو با ایزابل
- یکپارچهسازی همهی سرورها با هم
- استفاده از زیرساختهای آنالوگ قدیم و ارتباط آنها به سرور ویپ با گیتوی های FXS
- و…
سخن آخر
راهاندازی سیستم تلفنی ویپ یکی از بهترین راهکارها جهت بهبود و ارتقا کیفیت ارتباطات تلفنی در سازمانها و شرکتها است. شناسایی و بررسی زیرساختهای شبکه و همچنین انتخاب یکی از روشهای راهاندازی ویپ به دانش و مهارت بالایی نیاز دارد به همین دلیل بهتر است قبل از راهاندازی سیستم ویپ به کارشناسان و متخصصان خبره در این زمینه مراجعه کنید. گروه اسپان یکی از شرکتهای برتر ارائهدهنده خدمات ویپ، شبکه، سرور و برنامهنویسی تحت وب است که با بهرهگیری از متخصصان و کارشناسان حرفهای کمک زیادی به شما در این زمینه میکند.