تجهیزات راه اندازی ویپ
راه اندازی سیستم ویپ سرمایهگذاری است بخشی از این سرمایه مربوط به خرید تجهیزات ویپ است. تجهیزات ویپ شامل دستگاههای مختلفی است که با بررسی زیر ساختهای شبکه و نیاز سازمان یا شرکت شما با نظر یک کارشناس و متخصص این حوزه خریداری میشود. به طور کلی تجهیزات راه اندازی ویپ شامل مرکز تلفن تحت شبکه (IPPBX) ، گیت وی و مبدلها و همچنین تلفنهای تحت شبکه (IP Phones) است که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت.
مرکز تلفن تحت شبکه IP-PBX
مرکز تلفن تحت شبکه (IPPBX) نسل جدیدی از مراکز تلفنی است که سرویسهای ویژه و یکپارچهی مخابراتی را با امکاناتی بسیار بهتر و بیشتر از سانترالهای سنتی ارائه میدهد. با استفاده از امکانات مراکز تلفنی IPPBX ، کاربران تنها با اتصال به شبکه و دسترسی به IP شبکه، به راحتی قادر خواهند بود در شبکه تلفنی سازمان در دسترس باشند.
به عبارتی میتوان گفت که وظیفه اصلی مراکز تلفنی IPPBX ، مدیریت تماسها و ارتباطات داخلی و خارجی یک سازمان یا شرکت است؛ علاوه بر این از امکانات دیگری مانند منشی تلفنی، شخصیسازی تنظیمات، انتقال تماسها، برقراری تماس با شعب و نمایندگیها و … نیز میتوان استفاده کرد.
انواع مراکز تلفن تحت شبکه
قبل از تهیه و خرید تجهیزات راه اندازی ویپ میبایست بدانید که مراکز تلفن تحت شبکه به دو دسته زیر تقسیم میشوند.
مرکز تلفن تحت شبکه نرمافزاری
در مراکز تلفن تحت شبکه نرمافزاری مستلزم استفاده از یک سرور فیزیکی یا کلود است . برای راهاندازی این مرکز تلفن درواقع تنها کافیست که نرمافزاری مثل ایزابل را بر روی سرور نصب کرده و تنظیمات را اعمال کنیم. در این صورت، سرور نقش مرکز تلفن تحت شبکه را ایفا خواهد کرد.
مرکز تلفن تحت شبکه سختافزاری
در مرکز تلفن تحت شبکه سختافزاری نیاز به خرید مرکز تلفن داریم. مرکز تلفنی بخشی از تجهیزات راه اندازی ویپ است و در انواع مختلفی در بازار به فروش میرسد. این مراکز تلفنی سختافزاری دارای بردهایی با نرمافزارهای اختصاصی هستند که قابلیتهای خاص و محدودی را در اختیار کارشناس قرار میدهند.
گیت وی و مبدلها
گیتویها نوعی ابزارهای سختافزاری هستند که با تبدیل سیگنالهای آنالوگ به پکتهای دیتا، قادر هستند اطلاعات را از طریق شبکه انتقال دهند. در واقع میتوان گفت که دستگاههای Gateway به عنوان یک مرز بین دنیای دیجیتال و دنیای آنالوگ عمل میکنند. این دستگاهها سیگنالها و فرکانسها را از خطوط شهری دریافت کرده سپس با روشهای دیجیتالی مانند کدک، سیگنالها را به اطلاعات دیجیتالی تبدیل میکنند.
انواع گیت وی Gateway
گیت وی آنالوگ
گیت وی های آنالوگ به منظور برقراری ارتباطات آنالوگ با سیستم تلفنی ویپ استفاده میشوند. این گیت وی ها بر اساس نوع اینترفیس آنالوگ به دو دسته گیت وی FXS و گیت وی FXO تقسیم میشوند.
• گیت وی FXS : این نوع از گیت وی های آنالوگ برای اتصال تلفنهای سنتی و ماشینهای فکس به تلفن و خدمات ویپ مورد استفاده قرار میگیرند.
• گیت وی FXO : این نوع از گیت وی های آنالوگ به منظور اتصال خدمات ویپ به خطوط PSTN مورد استفاده قرار میگیرند.گیت وی دیجیتال
گیت وی های دیجیتال به منظور ارتباط سیستم تلفنی ویپ با خطوط مخابراتی دیجیتال مانند خطوط T1، E1 و BRI مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر این گیت وی دیجیتال میتواند برای اتصال سیستمهای سنتی PBX به شبکه IP نیز استفاده شود.
گیت وی GSM
این نوع از گیت وی ها ارتباطی دو طرفه بین شبکه ویپ و شبکه مخابرات تلفن همراه (GSM) ایجاد میکنند؛ به عبارتی راه اندازی سیستمهای تلفنی تحت شبکه با استفاده از خطوط تلفن همراه، در مناطقی که امکان دسترسی به خطوط شهری نیست، یکی از کاربردهای ویژه این دستگاه است.
مبدلهای ویپ
مبدل ویپ یا ATA یکی از تجهیزات راه اندازی ویپ است که قابلیت تبدیل سیگنالهای آنالوگ صوتی به پکت های دیجیتال را به منظور نقل و انتقال در شبکه IP فراهم میکند. علاوه بر این توانایی تبدیل پکت های دیجیتال به جریان صوتی آنالوگ را نیز دارد.
کارتهای VoIP
کارتهای ویپ نیز یکی از تجهیزات مهم ویپ است که این امکان را فراهم میکند تا در هنگام راه اندازی و نصب مرکز تلفن نرمافزاری تحت شبکه، بتوانید به راحتی و به طور مستقیم از دستگاههای فکس، خطوط شهری و خطوط تلفن داخلی استفاده کنید.
تلفنهای تحت شبکه (IP Phones)
تلفنهای تحت شبکه یا IP Phones دستگاههایی هستند که امکان اتصال به شبکه و قابلیت خواندن سیگنالهای دیجیتالی سیستم ویپ را فراهم میکنند. تلفنهای تحت شبکه از پروتکل SIP پشتیبانی میکنند. این پروتکل در تمام تلفنهای تحت شبکه مشترک میباشد.
به دلیل اختصاص IP به این نوع از تلفنها امکان پیامرسانی یکپارچه، ارتباطات کنفرانسی، چک کردن ایمیل و… در اختیار کاربران قرار گرفته است. انتخاب تلفن VoIP هموراه برای مشتریان یک چالش است چون تلفنهای تحت شبکه از نظر ظاهر و ابعاد شبیه تلفنهای آنالوگ هستند، با این تفاوت که تلفنهای IP قادر هستند شمارههای داخلی را با خود حمل کنند و با شبکههای کامپیوتری که به آن ها متصل میشود، ارتباط برقرار کنند.
نکات مهم در هنگام خرید تجهیزات ویپ
همانطور که در مقالات قبلی اشاره کردیم نصب و راه اندازی ویپ نیازمند دانش، مهارت است، فرد یا شرکتی که مسئولیت نصب ویپ را بر عهده میگیرد میبایست علاوه بر اعتبار مناسب، مهارت و تخصص لازم در این زمینه را داشته باشد. خرید تجهیزات راه اندازی ویپ VoIP نیز میبایست با مشورت کارشناس و متخصص مربوطه انجام شود. چرا که در صورت خرید یا نصب اشتباه متحمل هزینههای اضافی در آینده خواهید شد. بررسی زیر ساختهای شبکه و همچنین نیازهای سازمان یا شرکت شما به همراه تخمین میزان بودجه موردنیاز جهت خرید تجهیزات ویپ همگی با کمک کارشناس و متخصص این حوزه صورت میگیرد. در ادامه به بررسی برخی نکات مهم در خصوص خرید تجهیزات ویپ خواهیم پرداخت:
- با توجه به نیازها و بودجهای که در نظر گرفتهاید، تجهیزات ویپ خریداری کنید.
- هنگام خرید تجهیزات ویپ، به مواردی از قبیل تعداد کاربران، میزان ترافیک روزانه، قابلیتهای مورد نظر و … توجه کنید.
- قبل از اتصال به شبکه جهانی اینترنت از امنیت خطوط خود اطمینان حاصل کنید.
- سعی کنید تجهیزات ویپ را از مراکز و شرکتهای معتبر خریداری کنید.
- شبکه پرسرعت یکی موارد مهم و تأثیرگذار بر روی کیفیت تماسهای شما است بنابراین زیرساخت پایدارو پرسرعت با پهنای باند کافی را فراموش نکنید.
- قبل از راه اندازی ویپ و استفاده از خدمات ویپ از کارشناسان و متخصصان این حوزه جهت دریافت مشاوره و راه اندازی ویپ کمک بگیرید.